Príbeh Nature wellness center

Slovenčina

Wellness Hotela Partizán**** sa radí medzi jedno z najkrajších, aké môžete v našej krajine navštíviť. Ako sa formoval nápad s koncepciou „les v hoteli“ a prečo je vybudované tak, ako ho môžete dnes vidieť, sme sa porozprávali s riaditeľom Hotela Partizán**** Bc. Michalom Kičom.

 

Kedy sa zrodila myšlienka na vybudovanie nového wellness?

Hotel Partizán**** bol radený medzi wellness hotely v podstate od počiatku. Disponoval bazénom, neskôr sa pridali sauny a bar. V roku 2004 ale moji rodičia cítili potrebu rekonštrukcie hotela a zväčšenia aj existujúcich relaxačných priestorov. V spolupráci s architektom Albertom Mikovínym nakreslili obraz, ktorý bol víziou, snom o tom, ako by mal hotel po rekonštrukciách vyzerať, súčasťou tejto vízie bol aj projekt wellness. V roku 2008 som sa vrátil z USA, kde som navštívil viaceré zaujímavé hotelové zariadenia. Oslovili ma 4 z nich: super kongresový hotel, 2 hotely, ktoré mali bazén aj fitness centrum a štvrtý bola architektonicky nápaditá ART DECO budova, ktorá však funkčne zlyhávala. Vedel som dokonale, čo všetko by mal hotel funkčne aj architektonicky spĺňať a s týmito nápadmi som sa podelil. V roku 2009 bol podaný projekt na získanie Eurofondov z roku 2004, no idea bola po piatich rokoch niekde úplne inde. Motiváciou na zmenu bol pre mňa zapamätaný výrok vtedajšej prevádzkarky Ing. Geletovej: „Toto je o držku, ja pomaly ležím pod stolom! Keby sme mali raňajky o poschodie vyššie“. Išlo o nočný event, ktorý prebiehal do skorých ranných hodín a keďže sme mali vtedy kongresový priestor s prechodom cez reštauráciu, v ktorej sa mali chystať raňajky, vznikal chaos a časová tieseň. A tak som vedel, že jediná správna cesta je využiť priestor o poschodie vyššie. Druhé pravidlo, ktoré som si zaumienil dodržať bolo, aby sa hostia v oblekoch za žiadnych okolností nestretávali s hosťami v županoch. V pôvodnom projekte by sa ale stretávali pri Limbus bare. Vedel som teda, že vchod do wellness musí byť úplne oddelený a preto sme pristavili wellness ďalšie podlažie.

A čo štýl a koncepcia „les v hoteli“? Čo alebo kto Vás inšpiroval?

Spoločne s rodičmi sme navštívili 3 veľmi pekné rakúske hotely, v ktorých sme sa inšpirovali a aplikovateľné nápady sme potom odovzdali architektovi. Problém ale nastal pri technických riešeniach.  Hľadali sme partnerov, z ktorých mnohí by funkčne vedeli vyhovieť našim požiadavkám, chýbala nám však iniciatíva a kreativita. Následne sme si vybrali spoločnosť Vameli. Splnili naše predstavy o úspešnej spolupráci. Mali sme už pozitívne ohlasy na interiérové riešenie Tálskej Bašty, rozhodli sme sa pokračovať v podobnom štýle. Stromy v interiéri Tálskej Bašty aj v Nature wellness center sú priamo z okolia a umiestnenie každého jedného bolo starostlivo a do detailov premyslené. Technologicky sme sa snažili najmä minimalizovať náklady. Vybrali sme si kvalitnejšiu modernú technológiu, menej náročnú na údržbu a efektívnejšiu. Vzduchotechnika v našom wellness kúri, rekuperuje, odvlhčuje vzduch a cez tepelné čerpadlo vháňa teplý vzduch späť. Efektivita rekuperácie je 90%.

Čím okrem dizajnu podľa Vás vyniká Nature wellness center?

Vzdušnosťou priestorov, komfortným dodržiavaním zásad saunovania (TEPLO – OCHLADZOVANIE – ODPOČINOK), použitými technológiami a hlavne ... blízkym kontaktom s prírodou. U nás síce nájdete hojné množstvo sáun, no priestory medzi nimi nie sú stiesnené, práve naopak. Z lesnej a fínskej sauny vidíte priamo les rovnako ako z relaxačných zón a jacuzzi. Atmosféru dotvára krb a horské potôčiky. Jedinečné je tiež rozdelenie poschodí, vodný svet je oddelený od saunového. Počet saunovacích miest by sa mal rovnať počtu miest na odpočinok, to v inom slovenskom zariadení asi nenájdete.

Nature wellness center ako ho vidíme dnes však nevzniklo naraz. Ako dlho trval proces tvorby tohto wellness komplexu?

Máte pravdu, vzniklo postupne. Tým sme dostali výhodu, pretože všetky nápady dozrievali, mali sme možnosť premyslieť všetko do najmenších detailov.
V roku 2011 sme spustili Aqua & Kids a Vital & Sauna vtedy bez odpočivární. Na medziposchodí boli tri miestnosti pre vykonávanie masáží a jedna miestnosť s hydromasážnou vaňou. Relax zónu v saunovom svete sme dostavali v roku 2013 len vo vlastnej réžii v spolupráci s pracovníkmi. Súčasný Soľný prameň bol iba hrubá stavba pripravená na dobudovanie ako druhá relax zóna. Naši hostia nám však vyčítali málo atrakcií v časti Aqua & Kids, a tak sme sa v roku 2014 rozhodli pridať sedací kúpeľ. Vykopali sme kráter 3 x 2 m, ručne vyvozili zeminu a doplnili 3 špeciálne vyrovnávacie nádrže. Podlaha sa vybúrala a prehĺbila o 1-2 m a tým vznikol priestor pre Soľný prameň. Voda v nádrži je obohacovaná soľou a minerálmi z Mŕtveho mora. Hniezdo pre zaľúbených sme doplnili ako bonus. Po štyroch rokoch od otvorenia wellness sme cítili potrebu premeny masážnych miestností. Chýbalo denné svetlo, priame vetranie, ticho a efektívne kúrenie. Tiež sme v dotazníkoch od našich hostí čítali výčitky absentujúceho fitness. Pristúpili sme k dostavbe Slnečného SPA. Bol to odvážny projekt, ktorý si vyžadoval mnoho trpezlivosti a určitú mieru rizika. S výsledkom som však maximálne spokojný. A nielen ja. Celý tím wellness si pochvaľuje tieto priestory, pracuje sa im veľmi dobre a naši hostia sú po absolvovaní procedúr ako znovuzrodení. V roku 2017 sme potom v zatiaľ poslednej fáze premenili priestory pôvodných masážnych miestností na Family Saunas.

Boli nejaké nápady, ktoré sa nakoniec nestali skutočnosťou?

Áno, určite. Mojím zámerom bolo poskytovanie viacerých balneo procedúr. Chcel som zaviesť pivné kúpele (v spolupráci s banskobystrickými pivovarníkmi), tiež som uvažoval nad vínnymi kúpeľmi a kryokomorou. Zamýšľali sme prevádzkovať kadernícky salón, obchod so športovými potrebami a suvenírmi. Nakoniec však dostala prednosť detská herňa pre našich najmenších hostí a Privátne wellness.

Je niečo, čo vo wellness podľa Vás ešte chýba?

Hostia by si želali vírivku alebo bazén v exteriéri a tiež obrovskú saunu v exteriérových priestoroch.

Poviete nám nejaké príhody z rekonštrukcií a dostavieb?

Sú ich desiatky.. Napríklad sme nedomysleli umiestnenie jedného zo samorastov do Vital & Sauna sveta. Keďže sme ho tam nevedeli za žiadnu cenu dostať, museli sme rozobrať časť strechy a doslova ho vložiť s pomocou žeriava na miesto, kde je dodnes.
Okrúhle prierezy stromov sme skladali doslova ako puzzle. Spolu s kolegami sme do noci sedeli na zemi a vyberali každý jeden a prispôsobovali ho. Vôbec to nie je také jednoduché, ako sa zdá.

Bude sa Nature wellness center ešte zväčšovať?

Vízie na jeho rozvoj určite máme. Nerád by som ale prezrádzal viac. Potom by to nebolo prekvapenie wink

 

X
<